Bloeien in de winter

|Tips

De wintermaanden zijn voor vele soorten beplanting het rust moment. De winterslaap van jouw planten zorgt ervoor dat je in het voorjaar weer mooie bloeiende planten hebt. Wij kunnen niet genoeg krijgen van mooie bloei, ook in de winter willen wij ervan kunnen genieten. Gelukkig zijn er ook planten die in de winter bloeien, deze planten noemen wij winterbloeiers. Onze favoriet is de Helleborus. Alle Hello Helleborus soorten van Perfect Garden zijn een warme groet in de winter.

Hello Helleborus

Bij Hello Helleborus bieden wij een breed assortiment aan Helleborus. De Christmas Carol is onze populairste variëteit. Met de helderwitte bloemen van oktober tot en met februari geeft deze Helleborus de wintermaanden extra kleur. Ja, je leest het helemaal goed, van oktober tot en met februari bloei! De andere Helleborus varianten bloeien van januari tot met maart. Door de unieke tijd van bloeien wordt deze plant ook vaak kerstroos genoemd. Ze behoren tot de groep vaste planten. Opvallend, want deze vriendelijke winterbloeiers blijven mooi groen in de winter. Dit in tegenstelling tot de meeste vaste planten.

Standplaats 

De Helleborus komt van nature voor in bosrijke bergen. Vergeleken met de bomen om de Helleborus heen is de plant maar klein. Dit betekent dat de winterbloeier in de zomer het grootste gedeelte van de dag in de schaduw staat. In het najaar en de winter, wanneer de bomen hun blad verliezen staat de Helleborus in de zon of halfschaduw. Het blad dat van de bomen neer valt rond de Helleborus biedt bescherming en voeding (humus).

Snijbloemen

We zien verschillende Helleborus soorten steeds vaker terug als snijbloem. Dit kan ook met de Helleborus Niger Christmas Carol.

Snoeien

In principe hoeft dit niet. Doordat de Helleborus bladhoudend is worden oudere bladeren wel vaak minder fris of erg groot. Dit blad kun je eenvoudig weg knippen en er zullen gewoon weer nieuwe verse bladeren verschijnen.

Vriezen

Wanneer het vriest trekt de Helleborus ter bescherming het vocht uit haar blad en bloem. Hierdoor gaat ze tijdelijk hangen. Wanneer het weer boven nul wordt zul je zien dat de Kerstroos weer overeind gaat staan.

Varianten

Onze label Hello Helleborus heeft verschillende Helleborus variëteiten. Zoals je hierboven al hebt gelezen is de Helleborus Niger Christmas Carol het populairst door de lange bloeiperiode. De basis variant van Helleborus wordt de Helleborus Niger genoemd. Wij van Perfect Garden hebben de volgende soorten geselecteerd in ons assortiment:

Helleborus Niger Christmas Carol

De Helleborus Niger komt van origine voor in de bergen van de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. De ‘gewone’ Helleborus Niger bloeit van eind januari tot aan maart. De ‘Niger Christmas Carol’ is een vroeg bloeiende Niger. Dit soort is door jarenlang kruisen en vermeerderen met steeds vroegere Nigers ontstaan. Hierdoor bloeit de Christmas Carol al van oktober tot aan januari. Door de opmerkelijke bloeiperiode wordt de Helleborus ook vaak Kerstroos genoemd.

Helleborus Niger

Ook de Helleborus Niger komt van origine voor in de bergen van de Oostelijke Alpen, Apennijnen en Karpaten. Een echte Europese plant dus. Dit is de basis variant van ons Helleborus assortiment. De witte bloemen van de Helleborus Niger worden 4 tot 8 centimeter groot en verkleuren soms naar roze. De bladeren van de Niger zijn spatelvormig maar in vergelijking met de andere varianten langer en smaller.

Helleborus Orientalis

De naam Orientalis zegt het al; dit type Helleborus komt van origine uit wat oostelijker gelegen gebieden dan de meeste Helleborus soorten. Ze zijn te vinden van Griekenland, Bulgarije en Turkije tot in centraal Azië. Meestal in bergrijke gebieden. Al honderden jaren is de Helleborus Orientalis een van de favorieten bij tuinliefhebbers over de gehele wereld. Hierdoor zijn er ook al vele kruisingen gemaakt en is de Orientalis tegenwoordig beschikbaar in vele soorten, maten en kleuren.

Helleborus Argutifolius

De Helleborus Argutifolius komt van origine voor op de mediterrane eilanden Corsica en Cyprus. Hier groeit de vaste plant met name in de bergachtige streken. Ook in de winter kan het hier flink koud zijn. Deze Helleborus valt op door zijn glimmende, gestekelde blad en de hangende groenkleurige bloemen.

Helleborus Sternii

De Helleborus Sternii, ook wel Corsicaanse Helleborus, vindt haar oorsprong op de bergachtige eilanden in het Middelandse zeegebied. De Sternii is namelijk een kruisting tussen twee andere Helleborussen uit ons Hello,Helleborus assortiment; de Lividus en de Argutifolius. Het blad en de winterharde eigenschappen van de Sternii komen van de Argutifolius, terwijl het compacte en de bloem op dat van de Lividus lijkt. De Sternii hebben we beschikbaar in verschillende soorten en kleuren.

Helleborus Foetidus

De natuurlijke leefomgeving van de Helleborus Foetidus vinden we wat dichter bij huis. Je kunt ze namelijk tegen komen in de Belgische en Franse Ardennen, maar ook in Duitsland en Engeland kunnen ze inheems voorkomen. Deze Helleborus is dan ook anders dan de meeste anderen uit ons Hello,Helleborus assortiment. Zo zijn de bladeren smal en diep ingesneden en lijkt het blad wat op dat van een palm of varen. De bloemen trekken in de late winter / het vroege voorjaar ook al veel bijen aan.

Helleborus Lividus

De Helleborus Lividus komt van origine van het Spaanse eiland Mallorca. Nu wordt de Lividus daar echter nog maar zelden gevonden. Deze prachtige Helleborus is een van de minst winterharde soorten uit ons Hello,Helleborus assortiment. Maar geen paniek, een milde West-Europese winter overleven zij met gemak. De Helleborus Lividus is een mooie en compacte Helleborus met prachtige getekende bladeren.

Follow us on

Instagram