Wat wij doen voor een groene & duurzame toekomst

|Tips

We hebben ambitieuze plannen en daarbij hoort een productie die steeds duurzamer is. Dit zijn we aan onszelf, de consument en vooral de natuur verplicht. Wij zijn er blij mee dat hiervoor binnen de gehele sector steeds meer aandacht komt. Het telen van gezondere planten door productinnovatie is hierbij het startpunt. Elk jaar proberen wij ons bestrijdingsmiddelen gebruik te verminderen. Hiermee willen we een positieve klimaatbijdrage leveren aan de directe leefomgeving van onze consumenten. Kleine veranderingen, grote impact!

Wat doen wij nog meer voor een groene toekomst?

 

Duurzame verpakking

Wij leveren vanaf 2019 de planten in potten gemaakt van 100% gerecycled plastic. De potten zijn gemaakt van ingezameld consumenten afval uit Nederland of Duitsland en onze etiketten van reststromen uit de veiling. Hierdoor komen er geen nieuwe plastics in de keten terecht. Ons doel is naast het verminderen van plastic gebruik, plastics uitsluitend van gerecycled materiaal te gebruiken die dan ook weer gerecycled kunnen worden. Hierdoor zijn er minder grondstoffen nodig én belanden de plastics niet in het milieu.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Door jarenlang te investeren en experimenten met biostimulanten, testen met biologische vijanden en onderzoek naar teeltstrategieën hebben we de stap kunnen zetten naar 100% biologisch geteelde fruitplanten.

Door het inzetten van biodiversiteitsstroken trekken we natuurlijke vijanden aan zoals: lieveheersbeestjes, sluipwespen en galmuggen. De biodiversiteitsstroken zijn meerjarige bloemstroken en zijn geschikt voor overwintering en voortplanting van deze plaagbestrijders. Dit helpt ons met de biologische bestrijding van onder andere luis en spintmijten. Door de juiste keuze in plantensoorten en onze planten weerbaar te telen zijn deze minder vatbaar voor ziekte en plagen. Wat ook resulteert in een betere groei van jouw plant in de tuin. Jaarlijks worden miljoenen biologische vijanden uitgezet die voor een natuurlijk evenwicht zorgen bij ons op de kwekerij maar ook bij jou in de tuin.

Turfvrij kweken

Turf is gedroogd veen. Het is een lichtgewicht materiaal dat water goed opslaat. Het is zuur, steriel en arm aan voedingsstoffen en bovendien spotgoedkoop. Daarom wordt turf vaak in potgrond gebruikt bij het kweken, maar heeft grote gevolgen voor het milieu. De vernietiging van veengebieden is verantwoordelijk voor 5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Dat is meer dan alle luchtvaart bij elkaar.

Wij hebben daarom in 2022 een veenreductie tot 50% kunnen realiseren in de fruitplanten, klimplanten en bamboe-grassen-varens. Hier gebruiken we lokale reststromen als veenvervangers. Voorbeelden hiervan zijn restsnippers uit de houtverwerkingsfabrieken, gedroogde fracties van koeienmest en compost van plaatselijk groenafval. Deze werken net zo goed.

Testen testen testen,

Dat is wat we komend jaar moeten doen om weer stappen te maken in de duurzaamheid binnen de teelt. In 2021 bevatte de potgrond nog meer dan 70% veen. Dit jaar gaan we dat terugbrengen naar gemiddeld 45%. Door in twee jaar deze stap te hebben gemaakt lopen we voorop in de sector!

Dit kunnen we realiseren door van verschillende leveranciers testen op te zetten. Veen-vervangers zijn onder andere mos, koeienpoep, houtvezel, miscanthusvezel, compost en bark. Het doel is 2025 veenvrij te zijn dus we hebben ook nog veel werk aan de winkel.

 

Energiebesparing tijdens de productie

Wij als kweker telen buiten of in de koude kas, wij hebben per definitie een laag energieverbruik en daar waar we energie nodig hebben doen we dit met de meest duurzame optie voor handen. Zo wekken wij een groot deel van onze stroom zelf op met zonnepanelen. Op de nieuw ontwikkelde locatie hebben we zelfs 1.350 zonnepanelen geïntegreerd in het kasdek van de productieruimtes. De rest van de stroom kopen we duurzaam in bij gespecialiseerde bedrijven. Ook op het gebied van warmte hebben we duurzame oplossingen. Op de locaties waar mogelijk gebruiken we restwarmte van de industrie en op de locaties waar dit niet mogelijk is hebben we warmtepompen geïnstalleerd om de bedrijfsruimtes te verwarmen. Het verwarmen van de kas wordt ook gedaan door middel warmtepompen. Het is een streven om in 2030 klimaatneutraal te produceren.

Hoe herken je duurzame keurmerken?

SKAL Biocontrole is de onafhankelijke organisatie voor het toezicht op de hele biologische keten in Nederland en het certificeren van biologische producten met het SKAL keurmerk. Zij voeren inspecties uit en houden toezicht op bedrijven die het SKAL certificaat hebben ontvangen, met als doel om te kunnen garanderen dat deze bedrijven zich ook aan de regelgeving houden.

Wij hebben dit SKAL certificaat voor sommige producten, dat betekent dat deze producten biologisch geproduceerd zijn.

Follow us on

Instagram