Groenblijvende & bloeiende planten in de winter

|Tips

Het hele jaar groen in de tuin? Dat kan! Welke planten geven nou kleur in de winter en welke blijven mooi groen? Hieronder lichten wij een aantal soorten uit.

Winterharde planten voor een border of  plantenbak hebben in de winter wel wat extra aandacht nodig. Ondanks dat ze winterhard zijn, dien je bij extreem lage temperaturen de planten te beschermen. Het is lastig te zeggen bij welke temperaturen vaste winterharde planten in een plantenbak precies schade oplopen. Dit is namelijk niet alleen afhankelijk van vorst, maar ook van vochtigheid, windsnelheid en zonuren.

Bij potplanten moet de pot tegen vorst kunnen en deze kun je inpakken met bijvoorbeeld een jute zak of bubbeltjesplastic. Vergeet bij deze laatste methode niet wat gaatjes te prikken op de bodem, zodat wel het regenwater weg kan lopen. Bij extreme vorst kun je de planten laten overwinteren in een koele, bij voorkeur vorstvrije (binnen)ruimte.

In de winter kun je tussen de vaste planten op de grond een laagje compost verspreiden. Dit houdt veel vocht vast en is goed voor de structuur van de grond. Wanneer vaste planten in de grond de winter toch niet overleven, ruim deze dan pas in het voorjaar op. De dode planten bieden namelijk ook bescherming voor de bodem.

Onderstaande groenblijvende planten uit ons assortiment zorgen ervoor dat jouw tuin ook in de winter niet saai wordt.

 

Klimplanten welke groen blijven in de winter

 • Trachelospermum ‘Star of Venice’, Trachelospermum ‘Star of Toscana’ en Trachelospermum ‘Star of Ibiza’ ook wel sterjasmijn genoemd door zijn stervormige bloemen. Het is een Mediterrane wintergroene klimplant en winterhard tot wel -10˚C. De klimplant heeft ovale, donkergroene bladeren en ondersteuning nodig van een klimrek of schutting om goed te kunnen groeien. De nieuw uitlopende takken van deze sterjasmijn krullen langs een gaaswerk of schutting mooi omhoog.
 • Clematis armandii is een kleinbloemige Clematis die al in het eerste jaar bloeit. De Armandii staat bekend om zijn heerlijk geurende witte bloemen. Bijzonder aan deze plant is dat dit het een van de weinige Clematissen is die groen blijft in de winter. De langwerpige, glanzige groene bladeren zijn zeer elegant en met zijn overdaad aan geurende bloemen ruik je al vroeg de lente in de tuin.
 • Clematis Cartmanii ‘Avalanche’ is een groenblijvende en vroegbloeiende clematis uit de Cartmanii familie. Het mooie aan deze clematis is zijn uitbundige bloei met prachtige witte bloemen. Halverwege maart komen de eerste bloemen uit en tegen het eind van de maand is je tuin veranderd in een witte bloemenzee.

Grassen welke groen blijven in de winter

 • Verschillende Carex soorten, vind hier een overzicht. Carex ook wel bekend als Zegge, is een sterk en groenblijvend siergras dat prima geschikt is als bodembedekker of in een plantenbak. Zowel in de zon, als in de schaduw voelt deze tuinplant zich helemaal thuis. De toepassingsmogelijkheden van dit siergras zijn eindeloos. Geeft kleur aan de border wanneer hij in kleine groepjes wordt aangeplant en komt met meerdere planten het best tot zijn recht
 • Ophiopogon japonicus ‘Silver Mist’ en Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’ ook bekend als slangebaard, is een laagblijvend siergras. Hij is afkomstig uit Japan met zijn unieke opvallende grasachtige bladeren erg decoratief. Het siergras bloeit in juli en augustus met mooie kleine bloemen, die daarna veranderen in glimmende bessen.
 • Acorus gramineus ‘Argenteostriatus‘ en Acorus gramineus ‘Ogon’ in het Nederlands bonte dwergkalmoes genaamd, is een plant afkomstig uit Azië. Het is een sterke oeverplant met mooie smalle lijnvormige bladeren. De plant kan van juni tot augustus met onopvallende kleine bloemetjes gaan bloeien, dit gebeurd echter niet elk jaar. De ‘Acorus’ houdt van een plek in de volle zon of halfschaduw en een vochtige tot natte grond. Hij kan zowel om de oever als net in het water staan.
 • Liriope muscari ‘Ingwersen’ en Liriope muscari ‘Monroe White’ ‘Liriope Muscari Ingwersen’ ofwel leliegras is een van de populairste schaduw grassen vanwege zijn opvallende bloei en het gemak in onderhoud. Het is een plant met een smal grasachtig blad. De bloeiperiode van de Liriope is in de maanden augustus tot oktober en in deze periode krijgt de plant mooie sierlijke bloemtrossen.
 • Stipa tenuissima ‘Ponytails ook wel vedergras genoemd is een fijn siergras, met recht opgaande groei. Het blad heeft een hele fijne, bijna haarachtige structuur met een groene kleur die kan veranderen naar lichtbruin. Tijdens de bloeiperiode komen er witte bloem pluimen in de plant die zorgen voor een speels kleureffect.
 • Festuca glauca ‘Azura Blue’ ook wel blauw schapengras genoemd, is een opvallende verschijning. Dit felle zilver-blauwkleurige gras geeft een bijzonder kleuraccent aan jouw tuin! Door zijn sierwaarde is deze plant geschikt voor elke tuin, van rotstuin tot moderne tuin.
 • ‘Fargesia Rufa’ heeft de goede eigenschap om niet te gaan woekeren, blijft compact en wordt gemiddeld 1,5 tot 2 meter hoog. Het is een mooie bamboe om te plaatsen in een gedeelte van de tuin met weinige hoge beplanting. De bamboe kan ook in een kuip, als afscheiding of op een balkon geplaatst worden.

Fruitplanten welke groen blijven in de winter

 • Rubus fruticosus ‘Thornless Evergreen’ is een doornloze klimbraam. Bij het plukken van de vruchten zitten er dus geen doornen in de weg, daarom extra geschikt voor een kindvriendelijke tuin. De braam bloeit in mei en juni met kleine witte bloemen. De vruchten zijn vanaf augustus tot aan de vorst rijp om te plukken. De bramen zitten vol mineralen en zijn zoet van zichzelf.
 • Vaccinium corymbosum ‘Sunshine Blue’ is een compacte bosbes, de plant wordt maar zo’n 80 cm hoog. De bessen hebben een lekkere frisse smaak en een prachtige hemelsblauwe kleur. Je kan ze gelijk van de struik eten, maar ook zeer geschikt voor verwerking in jam, taart of sap.
 • Vaccinium macrocarpon ‘Early Black’ is een cranberry struik. Deze cranberry is een bodem bedekkende, laagblijvende fruitsoort met dunne takjes. Hij groeit het best op een zonnige plaats, maar halfschaduw is ook mogelijk. De plant verlangt naar een vochtige grond want hij heeft een hekel aan droogte.

De Helleborus is een echte winterbloeier. ‘Helleborus Christmas Carol’ komt van origine voor in de bergen van de Oostelijke Alpen en behoort tot de groep vaste planten. Deze vriendelijke winterbloeiers blijven mooi groen in de winter en hebben grote witte opvallende bloemen. Je kan de plant zowel in de volle grond als in een mooie sierpot aanplanten. Plaats de helleborus bij voorkeur op een plek waar deze de halve dag in de schaduw staat. De plant hoeft in principe niet gesnoeid te worden. Voor meer Helleborus soorten kijk hier

Follow us on

Instagram