Je voortuin is jouw visitekaartje!

|Inspiratie

Voortuinen zijn er in verschillende vormen en maten. Bij het stijlen van je voortuin is het belangrijk dat je goed bedenkt wat de kenmerken zijn waar de tuin aan moet voldoen. Heb je bijvoorbeeld al een tuinstijl gekozen voor je achtertuin en wil je deze in de voortuin ook goed naar voren laten komen? De voortuin is een voorproefje van de rest, gebruik het dus als visitekaartje!

Indeling

Een van de belangrijkste kenmerken waar je op moet letten bij het aanleggen van de voortuin tuin is de indeling. Denk van tevoren na hoe je de indeling van je voortuin gaat maken. Welke elementen wil je kwijt in je voortuin? Is er ruimte voor een parkeerplaats? Wil je je kliko’s kwijt? Maak een lijstje en bedenk goed hoe belangrijk deze elementen voor je zijn. Een parkeerplek moet goed bereikbaar zijn vanuit de straat. We kunnen ons voorstellen dat je kliko’s niet op het middelpunt van je tuin wil neerzetten. Desondanks moeten de kliko’s een goed plekje krijgen om ze makkelijk naar de straatkant te rijden.

Vergunningen

Je zal je verbazen over welke regels er allemaal verbonden zijn aan het aanleggen van je voortuin. Denk aan een parkeerplek, aanbouw of zelfs de hoogte van het hek of heg. Informeer daarom altijd van tevoren bij de gemeente of jouw plannen daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd en vraag zo nodig een vergunning aan. Een goed begin is het halve werk! Je wilt natuurlijk niet dat je net nieuwe voortuin gesloopt moet worden omdat je de kleine lettertjes bent vergeten te lezen.

Overzicht en privacy

Heb jij een grote raampartij aan de voorkant van je huis? Leuk, zo houd je overzicht op je voortuin. Vind je dit overzicht niks en wil je juist meer privacy? Daar kan je voortuin bij helpen. Lijn bijvoorbeeld je pad naar de ingang van je huis langs je raampartijen. Door het pad naar je huis te maken met één of meerdere bochten kan je de randen van het pad vullen met borders. Wil je een moderne voortuin? Gebruik verhoogde plantenborders of grote plantenbakken met verschillende soorten planten erin. Combineer bloeiende planten met groenblijvende soorten zodat je het hele jaar door een verzorgde tuin hebt.

De straat

Jouw voortuin is natuurlijk helemaal je eigen plekje. Deel deze dan ook in naar eigen wens. Toch raden wij aan om je omgeving te bekijken voor je aan de slag gaat. Door meer samenhang te creëren met je omgeving krijgt je voortuin ook meer flair.

Symmetrie

Voortuinen zijn vaak gemaakt in symmetrische vormen. Ze zijn over het algemeen kleiner dan de achtertuin. De symmetrische vormgeving zorgt voor een rustige uitstraling. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde kleur planten aan beide kanten van de entree.

Beplanting

We snappen dat je voortuin jouw visitekaartje is. Welke tuinstijl je ook leuk vind, kies voor een groene voortuin. De mogelijkheden zijn eindeloos of je nou overzicht wil bewaren of meer privacy wil creëren, het kan allemaal. Door verhoogde borders met beplanting te gebruiken hou je de natuur op het middelpunt en scherm je de raampartijen af. Dit kan natuurlijk ook met een leuke boom. Wil je juist het overzicht bewaren maar vind je grote beplanting mooi? Maak gebruik van grote plantenbakken. Deze zijn makkelijk te verplaatsen waardoor je de grote groene vrienden altijd uit het zicht kan halen. Om de keuze makkelijker te maken hebben wij een aantal producten samengevoegd om de keuze naar jouw groene voortuin wat makkelijker te maken.

  • Agapanthus ‘Fireworks’ is de eerste her bloeiende, groenblijvende en daarbij nog eens tweekleurige Agapanthus ter wereld! De zonaanbidder is droogte resistent en heeft weinig wateronderhoud nodig. Dat is handig, want we kunnen het ons voorstellen dat je tuinslang waarschijnlijk niet rondom je huis kan. Als je dan een keer je voortuin vergeet water te geven zal dit zeker geen ramp zijn voor deze Afrikaanse lelie.
  • Festuca Glauca ‘Azura Blue’® is een felle zilverblauwe siergras. Dit blauwe schapengras is een opvallende verschijning door de kleur maar ook door de roomkleurige pluimen welke in juni en juli verschijnen. De Festuca is wintergroen, winterhard en hoeft daarbij niet gesnoeid te worden. Kammen is genoeg! Haal een paar keer je hand door de bruine en loszittende sprieten in de plant om deze als nieuw te laten lijken.
  • Carex Irish Green is een sterk groenblijvend siergrassoort welke het goed doet als bodembedekker. De Zegge doet het goed in de zon en halfschaduw en hoeft alleen de winter terug geknipt te worden om er zo fris mogelijk uit te zien in het voorjaar. Onderhoudsvriendelijke en eindeloze mogelijkheden voor toepassing

Follow us on

Instagram