Ibiza tuin – het hele jaar op vakantie in eigen tuin!

|Inspiratie

Eerlijk is eerlijk; wie wil er nou niet het hele jaar door vakantie? Met een tuin in Ibiza stijl heb jij het gevoel dat je elke dag op het Spaanse eiland terecht bent gekomen. Het zonnige eiland is een grote inspiratiebron voor tuin en interieur. Het bohemian en mediterrane stijltje creëren in Nederland kan een uitdaging zijn. Hoe zorg je voor het Ibiza gevoel in je tuin? We leggen het hier uit.

Zon, zee en strand

Helaas kan je er niet voor zorgen dat je zon hebt wanneer je maar wil, daarom is het belangrijk dat je bij de indeling goed kijkt naar de stand van de zon. Bekijk hoe de zon op verschillende momenten van de dag jouw tuin in schijnt . Door grote elementen in je tuin aan de hand van de zon in te delen kan je de val van schaduw manipuleren. Op deze manier hou je zoveel mogelijk zonlicht in jouw buitenplek. In een Ibiza tuin is het ook ideaal om een overkapping te maken voor een lekkere schaduwplek. Dit kan je doen door het ophangen van een schaduwdoek of het maken van een pergola. Deze kan je vervolgens laten begroeien of bedekken met bamboe of riet.

Kleuren en Materialen

De klassieke Ibiza tuin heeft een strakke, moderne en chique uitstraling. Om de stijl goed te waarborgen kies je voor neutrale kleuren als wit, grijs en een kleuraccent zoals helblauw of lavendel. Daarnaast zijn oud hout, riet en bamboe van harte welkom! Dit zijn de beste materialen voor het creëren van de Ibiza sfeer omdat ze robuust en natuurlijk ogen. Je kan je creativiteit de vrije loop laten gaan in een Ibiza tuin. Maak bijvoorbeeld gebruik van een of meerdere buitenkleden aan de muur of op de grond. De tuindecoratie is namelijk een groot onderdeel van de Ibiza tuin. Lantaarns op de grond of aan de wand  worden vaak gebruikt om een zwoel effect tijdens de zomeravonden te creëren. Een grote houten eettafel en een lounge hoek met grote zitkussens en kleurrijke sierkussen. Iets wat je ook vaak tegenkomt in Ibiza zijn rotan en rieten meubelen en accessoires. Deze geven de tuin een tropische en exotische sfeer.

Beplanting

Dit mag natuurlijk in geen een tuin ontbreken. Je kan allerlei soorten planten met elkaar combineren. Planten in grote potten, een border vol met planten of planten in hangbakken. Verspreid de planten door de hele tuin. De Ibiza tuin staat bekend om zijn Mediterrane planten zoals palmbomen, cactussen en een olijfboom. In de Ibiza tuin passen juist ook heel veel andere soorten planten! Klimplanten zoals Trachelospermum (toscaanse jasmijn), deze kan je planten tegen een muur maar ook tegen een grote boom of over je pergola laten klimmen. Veel verschillende grassen zie je ook in de Ibiza tuin zoals de: Carex (zegge), Festuca (blauw schapengras), calamagrostis (struisriet) , Phormium (Nieuw Zeeland vlas) en Miscanthus (prachtriet).

Om makkelijker een keuze te maken uit ons assortiment hebben wij alvast een aantal planten op een rijtje gezet die helemaal in de sfeer van de Ibiza tuin zullen passen en samen jouw tuin een mooi geheel zullen maken. Deze planten geven een mediterrane sfeer maar zijn daarnaast ook winterhard. Ze zijn ook allemaal aantrekkelijk voor bijen, vlinders en vogels dus goed voor de biodiversiteit in jouw tuin.

 

  • Trachelospermum ‘Star of Ibiza’ een klimplant met zachtroze, stervormige bloemen. Je zet de klimmer in de zon of halfschaduw, want daar wordt de ‘Star of Ibiza’ het gelukkigst van.
  • Agapanthus ‘Charlotte’ is een compacte blad houdende plant met violetblauwe bloemen aan stevige bloemstelen. De Agapanthus word ook wel de Afrikaanse lelie genoemd en bevat een hoop nectar in de bloem. Dit trekt veel bijen, vlinders en zelfs vogels.
  • Dianella revoluta ‘Coolvista’ ® een siergras met blauw-grijs kleurige bladeren. Dit is een echte terrasplant die de zon aanbidt. Zelfs in de zomerse zon zal de Coolvista weinig water nodig hebben wat de Coolvista een onderhoudsvriendelijke grassoort maakt.
  • Phormium ‘Pink Flamingo’ is een gras met boogvormige zwaardachtige bladeren in een groen-roze kleur. Bij de volwassen planten zullen er buisvormige geelgroene bloeimaren in de zomer verschijnen.
  • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ een siergras met opgaande groei, smal blad en roomwitte bloeimaren. De lampenpoetsersgras is winterhard en vind droogte in de zomer helemaal niet erg.
  • Carex hachijoensis ‘Evergold’ is een geel-bont kleurig siergras die ook in de winter zijn blad behoudt. De ‘Evergold’ houdt van de zon en halfschaduw, geeft van februari tot mei een vrolijke bloei. De bonte kleur van het siergras past perfect in de Ibiza sfeer, wij noemen deze soort bijna onmisbaar in de Ibiza Tuin.

Bomen tip: Punica granatum, een granaatappelboom die vanuit een struikvorm groeit tot een kleine boom met een ronde kroon.

Follow us on

Instagram