Eetbare tuin – Gemakkelijk kweken, leuk om te plukken

|Inspiratie

Het is een van de grootste trends van de laatste jaren, het kweken van je eigen groente en fruit. Eten uit eigen tuin is lekker, leuk en gezond. Bovendien is elke buitenplek geschikt of deze nou groot of klein is. Planten die eetbaar zijn of vruchtdragend zijn vaak heel sierlijk, dus waarom geen gebruik maken van deze dubbele functie? Het bijhouden van een eetbare tuin had altijd iets oubolligs maar dat idee is helemaal verdwenen. Mensen zijn bezig om met een verantwoorde manier met voedsel om te gaan en zijn bereid er extra moeite voor te doen. Bovendien kan je er natuurlijk een hoop plezier uithalen.

Hoe te beginnen?

Het makkelijkst is om te beginnen met het vervangen van een aantal sierplanten en heesters door eetbare planten. In het eetbare tuinontwerp hebben eetbare planten eigenlijk dezelfde rol als sierplanten. In plaats van een haag kun je bijvoorbeeld rode of witte bessenstruiken gebruiken. Langs de schutting kan je een frambozen of bramenstruik laten groeien. Eetbare struiken komen vooral terug in borders. Een aantal voorbeelden van eetbare struik zijn de Aalbes, Kruisbes of Zwarte bes. Het is daarnaast leuk om een druif of kiwi over de pergola te laten groeien. Het mooiste effect krijg je door de afwisseling van planten. Verzin combinaties op basis van structuur en kleur, maar kijk ook naar de seizoenen en wanneer welke plant bloeit of vruchten heeft. Het mooiste is natuurlijk om bijna het hele jaar te kunnen genieten van je eigen groente en fruit. Sommige planten groeien sneller en worden groter dan anderen. Houd daar dus rekening mee met het planten.

Klein begin

Wil je graag klein beginnen of heb je erg weinig ruimte? Kweek dan je groente en fruitplanten in potten. Zeker aardbeien planten lenen zich hier goed voor. Let hier wel bij op dat je de potten regelmatig water geeft en altijd potten gebruikt met een gat. Planten raken namelijk sneller uitgedroogd in een pot dan in de volle grond.

Vele soorten eetbare planten kunnen snel groot worden of woekeren. Bij gebrek aan ruimte is deze soort beplanting niet ideaal. Toch bestaan er veel veredelingen die ervoor zorgen dat beplanting compacter groeit. Zo kan je alsnog een frambozen of bosbessen struik in jouw tuin zetten zonder ruimte te kort te komen.

Beplanting

Hieronder hebben wij alvast een lijstje samengesteld met planten die perfect in de eetbare tuin passen. Naast de fruitplanten wil je natuurlijk ook planten die het gehele jaar door mooi blijven en daarvoor zijn onze grassen erg geschikt.

  • Lycium barbarum Princess Tao is een struikvormige Gojibessen plant. De bessen zijn geneeskrachtig en hebben een goede invloed op de gezondheid. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zou het regelmatig eten van de goji bes de jeugdigheid in het lichaam vasthouden.
  • Vitis Lakemount (geënt) is een witte pitloze druif die geschikt is als tafeldruif, maar ook als wijndruif. Het is een klimmer die enkele meters hoog kan worden.
  • Stipa tenuissima Ponytails ook wel Vedergras genoemd is een fijn siergras, met recht opgaande groei tot maximaal 80 cm hoog. Het blad heeft een hele fijne, bijna haarachtige structuur met een groene kleur die kan veranderen naar lichtbruin.
  • Fargesia rufa heeft de goede eigenschap om niet te gaan woekeren, blijft compact en wordt gemiddeld 1,5 tot 2 meter hoog. Het is een mooie bamboe om te plaatsen in een gedeelte van de tuin met weinige hoge beplanting, bijvoorbeeld bij water.
  • Vaccinium Sunshine Blue ook wel blauwe bes of Amerikaanse bosbes genoemd. Het is een een compacte struik, waarvan de vruchten een lekkere frisse smaak en een prachtige hemelsblauwe kleur hebben. Je kan ze gelijk van de struik eten, maar ook zeer geschikt voor verwerking in jam, taart of sap.
  • Rubus Navaho® Summerlong® is een productief en gezond bramen soort. Het grote voordeel van deze braam is de robuuste opgaande groei. De takken worden minder lang en zijn goed stevig, hierdoor kan je de braam goed neerzetten in een kleine tuin of op een balkon.

Follow us on

Instagram