Moderne tuin – onderhoudsvriendelijk en tijdloos

|Inspiratie

Als je een strak en tijdloos design in je tuin wilt, zit je hier goed. Moderne tuinen zijn niet alleen tijdloos maar ook erg functioneel. Vaak is dit een tuin welke weinig onderhoud nodig heeft. Deze tuinstijl is daarom een van de meest populaire in Nederland.

Minimalistische elementen

De moderne tuin staat bekend om de strakke uitstraling. Bij het aanleggen van je moderne tuin werk je met strakke lijnen en tuinkamers. Zo is elk element goed geordend in de tuin wat een overzichtelijke uitstraling geeft. De stijl wordt meestal ingevuld met wit, zwart en grijstinten naast het groen wat in de borders staat. Door neutraal kleurgebruik heb je al snel een minimalistisch effect in je tuin. Uiteraard kan je verschillende minimalistische materialen combineren. Gebruik bijvoorbeeld ruwe stenen met leuke kiezelstenen eromheen als paadje naar de zithoek en gebruik houten vlonders met gras om het pad te vervolgen naar de achterkant van je tuin. Door minimalistische elementen te combineren maak je jouw tuin helemaal uniek.

Strakke lijnen of toch niet?

Een strakke tuin betekent niet meteen dat de lijnen in je tuin strak hoeven te zijn! Door creatief te zijn met de lijnen kun je verschillende onderdelen van je tuin in het middelpunt brengen zonder dat de tuin zijn overzicht verliest. Als je tuin smal is maar wel lang, kan je de lijnen uit verschillende hoeken laten lopen zodat het accent ligt op de diepte van de tuin zonder dat het smaller doet lijken. De moderne stijl maakt gebruik van veel verharde materialen. Toch is veel groen ook een onderdeel van de moderne tuin. Gebruik dus niet te veel bestrating om zo 2/3e van de tuin vrij te houden voor beplanting. De tuin blijft onderhoudsvriendelijk zonder bij te dragen aan de verstening van de Nederlandse tuinen.

Moderne beplanting

In elke tuin hoort groen, zo ook in jouw moderne tuin. Hoewel de beplanting vaak vergeten wordt dient ook dit met zorg te worden uitgekozen. Zorg voor een wintergroen geraamte zodat in de winter nog genoeg variatie is in groen door middel van texturen en kleuren. Dit is de basis van je tuin en geeft daarnaast ook rust. Let bij de keuze van planten ook op hun onderhoudsvriendelijkheid, tenzij je tuinieren helemaal niet erg vindt natuurlijk. Door bloemborders te gebruiken voorkom je dat de tuin rommelig overkomt. Vul deze met beplanting naar eigen keuze. Kom je hier zelf niet helemaal uit? Ga dan naar onze vierkantemeter configurator op de website en vogel zo uit hoe jij de border gaat invullen.

Bij een beplantingsplan voor een moderne tuin, is het belangrijk dat je kiest voor een wintergroen geraamte van de tuin. Zorg dat er in de winter nog genoeg variatie is in groen door middel van een keuze is verschillende texturen, kleuren en bladgrootte van je groenblijvende planten. Deze zijn namelijk de basis van je tuin en geven daarnaast de rust.

Naast de groen borders kun je ook plant-pot combinaties maken. Deze vorm van vergroening zorgt voor sfeer en is daarnaast ook flexibel omdat de potten ook weer makkelijk te verplaatsen zijn. Bij kleine tuinen is dit de perfecte oplossing voor meer groen zonder hier een vaste plek voor vrij te maken.

Om makkelijker een keuze te maken uit ons assortiment hebben wij alvast een aantal planten op een rijtje gezet die prachtig bij elkaar zullen staan in jouw moderne tuin. De planten zijn aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere insecten en dragen dus bij aan het behoudt van de natuur.

  • Liriope muscari ‘Monroe White’ leliegras met een smal blad en mooie witte rechtopstaande bloemtrossen.
  • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een populaire bladverliezende grassoort met een compacte groei. De bladeren zijn smal, lineair en groen tot donkergroen. Ook dit siergras is winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind én luchtvervuiling. De pluimen kan je als snijbloemen gebruiken en in een vaas in je huis zetten.
  • Miscanthus sinensis ‘Gracillimus’ prachtriet met een bossige opgaande vorm en smalle groene bladeren met een witte middenstreep. De prachtriet staat het liefst in de zon of half zon.
  • Clematis ‘Samaritan Jo’ een klimplant met grote lila bloemen. De grootbloemige Clematis staat graag in de zon of halfschaduw. De bloeiperiode van de klimmer is van mei tot september!
  • Ophiopogon planiscapus ‘Nigrescens’ een laagblijvend siergras met zwart-groene bladeren en paarse bloemen die veranderen in zwarte bessen. Zet de siergras in de zon of halfschaduw.
  • Actinidia arguta ‘Issai’ biologisch gekweekte kiwibes geeft kleine, haarloze vruchtjes. In de zon of halfschaduw zal de kiwibes het productiefst zijn. Rondom augustus en september kan je de vruchten verwachten en oogsten.

Bomen tip: Good Roots Betula pendula ‘Spider Alley’ 

Follow us on

Instagram