Niet-woekerende bamboe – Fargesia

|Tips

Bamboe staat bij veel mensen bekend als een lastige plant omdat hij woekert en zeer hardnekkig is. De woekerende bamboe beperkt zich niet tot zijn originele standplaats en krijgt wortels op plekken in de tuin waar je dit niet wil.

Fargesia is de latijnse naam voor niet-woekerende bamboe is daarom de uitkomst voor jouw tuin! De Fargesia woekert niet, maar zal een pol vormen die ieder jaar breder wordt en dus geen worteluitlopers maakt. Er zijn vele soorten van de Fargesia en deze hebben allemaal een sierlijk blad, mooie stengels en winterhard. Soms kan het lastig zijn een keuze te maken welke bamboe het beste in jouw tuin of op het balkon past, daarom kan je in dit artikel onze verschillende Fargesia soorten met eigenschappen op een rijtje te vinden. Ze zijn allemaal makkelijk te snoeien en zijn geschikt als haagplant, maar ook voor in een pot of plantenbak.

 

 

Fargesia soorten in ons assortiment:

 • Fargesia Rufa is een bossige bamboesoort en is door zijn gunstige eigenschappen zeer populair. Zo is deze bamboe goed winterhard. De Rufa heeft een glanzend blad en een licht rode gloed in de halmen.
 • Fargesia ‘Moontears’® Boobux is een groenblijvende bamboe die zeer goed gesnoeid kan worden, omdat de plant daarna weer gemakkelijk vertakt en goed doorgroeit. Het is een sterke en gezonde bamboe soort. Door de compacte vorm is de plant geschikt voor het creëren van hagen en vormsnoei.
 • Fargesia murieliae ‘Luca’ is een dwergbamboe die niet hoger wordt dan 40-50 cm. Hij heeft een unieke bolvormige groeiwijze. Bovendien is de plant goed winterhard en vraagt weinig tot geen onderhoud in de tuin.

 

 • Fargesia murielae ‘Winter Black’ heeft een zeer fijn blad en de stengels van de bamboe worden in de winter zwart van kleur. Vandaar ook zijn bijpassende naam ‘Winter Black’.
 • Fargesia scabrida ‘Asian Wonder’ ook wel de rode bamboe te noemen, is een gemakkelijke rechtopstaande bamboe die compact groeit. Het blad is lang en smal met een glanzende, groene kleur. Een plaats in de zon is geen probleem. Hoe meer zonlicht de stengels opvangen, des te roder ze kleuren.
 • Fargesia robusta ‘Pingwu’ is een mooie Fargesia soort met wit/gele schutbladeren en diep groene stengels welke een diep contrast geven. De Fargesia robusta Pingwu is één van de grootste niet-woekerende bamboes.

 

Eigenschappen van de niet- woekerende bamboe

 • Niet woekerend!
 • Sterke en gezonde planten
 • Kan in de tuin of mooie sierpot
 • Wintergroene bamboe
 • Goed winterhard
 • Geschikt voor zowel zon als halfschaduw
 • Hoge sierwaarde voor jouw tuin

Verzorging & onderhoud

Bamboe kan erg snel groeien. Sommige halmen kunnen wel 50 tot 70 cm per jaar groeien. Een stengel, ook wel halm genoemd komt altijd van onderop en groeit boven het gewas uit en stopt dan met groeien. Als deze eenmaal gestopt is groeit hij ook niet meer verder. Nadat hij gestopt is gaat hij bladeren ontwikkelen aan de stengels.

Bamboe is eenvoudig te snoeien en hiermee behoudt je gelijkertijd ook de gewenste hoogte. Daarnaast zorgt het snoeien er ook nog eens voor dat het er allemaal mooi bij staat. Het beste moment om te gaan snoeien is in het voorjaar rond mei, juni en in het najaar rond september voor het beste resultaat. In de zomer snoeien met felle zon geeft kans op lichte verbranding van de planten. Een paar takken wegknippen die in de weg zitten kan het gehele jaar door.

De niet-woekerende bamboe laat zien als hij het moeilijk heeft en tekort komt. De Bamboe rolt bijvoorbeeld zijn bladeren op als watergebrek heeft. Dit doet hij ter bescherming en dat maakt de bamboe een sterke plantensoort. Water geven is belangrijk! Wind en zon kunnen de bamboe behoorlijk uitdrogen. Dit geldt vooral voor een pas geplante bamboe en bamboe in pot en plantenbak.

Follow us on

Instagram