Een bloeiende binnentuin!

|Inspiratie

Een binnentuin is een buitenplek welke omringd wordt door muren en ook wel een patio genoemd wordt. Deze buitenplek is er één waar veel mogelijk is en over het algemeen ook erg veel privacy geeft. Maar wat kan je met je binnentuin? En hoe maak je van je binnenplaats jouw groene oase? Daar helpen wij je graag bij!

Groene voordelen

Wij houden van groen, en jij gaat er ook van houden, als je dit nog niet deed. Het groen wat je hiervoor gebruikt geeft verschillende voordelen. Een patio is ommuurd en zal jouw buitenplekje kleiner doen lijken. Daarnaast moet je goed nadenken over hoe je de waterafvoer gaat leiden. Het regenwater moet natuurlijk wel ergens heen kunnen. En wat als de zon vol op je binnentuin staat? Dan wordt het al snel erg warm. Voor al deze problemen is groen dé oplossing.

Zon & hittestress

Het is erg belangrijk dat je weet hoe de zon op je binnenplaats staat. Dit is niet alleen noodzakelijk om te weten waar je de planten een plekje gaat geven, maar ook voor het maken van een terras indeling, zitplek of zonnescherm. Zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf.

Wanneer het erg warm wordt in ons landje spreekt het RIVM over hittestress. Het is dan erg belangrijk om goed voor jezelf en naasten te zorgen. Verkoeling zoeken kan aan het water maar ook in je binnentuin. Hoe groener jouw tuin, hoe koeler dit is. Een boom geeft niet alleen schaduw, waar het zo’n 10 tot 15 graden koeler is op een warme dag, maar heeft ook een koelvermogen van ongeveer 10 airco’s! Daarnaast absorbeert groen niet de warme lucht wat de tegels juist wél doen. Wij raden voor binnentuinen aan om zoveel mogelijk groen te gebruiken.

Waterafvoer

Een ommuurde binnentuin geeft veel privacy maar zorgt er ook voor dat water niet zomaar weg kan. Aangezien ons land vele regenbuien kent is het ook belangrijk om hier rekening mee te houden tijdens het aanleggen van je binnentuin. Wat nou als je al een binnentuin hebt waar je problemen hebt met de afvoer van het water? Afvoeren van (regen)water kan op meerdere manieren.

Afvoer maken

Je kan er altijd voor kiezen om water af te voeren door een uitweg in je binnentuin te maken. Dit is het makkelijkst uit te voeren bij de aanleg van jouw binnentuin. De uitweg voor het water is erg belangrijk om waterschade aan je ommuring en tuin te voorkomen.

Natuurlijke afvoer

Is het niet mogelijk om een waterafvoer te bouwen in je binnentuin of werkt je afvoer niet goed genoeg? Dan hebben we nog de natuurlijke afvoer als oplossing. Door het plaatsen van planten in je tuin creëer je een natuurlijk afvoer. In tegenstelling tot je tegels kan het water makkelijk opgenomen worden door de grond waar je planten staan.  Een groene binnentuin kan er dus ook voor zorgen dat je geen waterschade krijgt aan je binnentuin en ommuring. Een combinatie van beide manieren van afvoeren geeft je de zekerheid dat de wateropname goed gaat!

Optisch vergroten van je binnentuin

Een binnentuin kan kleiner lijken door de ommuring. Wil jij je tuin groter laten lijken zonder muren open te breken? Gebruik groen om diepte te creëren. Door de achterste muur in de binnentuin met klimplanten te laten begroeien zorg je voor meer diepte. Als je klimplanten met felle of verschillende kleuren gebruikt word je muur een echte eyecatcher. Gebruik kleine en luchtdoorlatende planten in neutrale kleuren voorin de binnentuin. Deze planten blokkeren het zicht in je tuin niet waardoor je tuin overzichtelijk is maar nog steeds sierlijk blijft. Ook bij deze tuin hebben onze beplanting specialisten een leuk begin samengesteld om jouw binnen tuin mee op te fleuren.

 

  • Clematis ‘The President’ is een grootbloemige Clematis met volle paarsblauwe bloemen. De Clematis bloeit maar liefst twee keer per jaar en is echt een eyecatcher in jouw tuin! Door de nette en compacte groei is deze klimmer van Perfect Garden perfect voor een binnentuin.
  • Carex ‘Feather Falls’ is een sterke grassoort welke weinig water nodig heeft. De bladeren zijn wat weelderig in de vorm van een waterval en dienen goed in een border of in een hangende pot. De Zegge is groenblijvend en heeft geen snoei nodig. De oudere bladeren kunnen worden weggeknipt wanneer ze bruin worden.
  • Ribes Lowberry ‘Little Black Sugar’ is een zwarte aalbes welke compact groeit tot 1 meter. De bessenstruik bloeit half mei met kleine wit-roze bloemen welke aantrekkelijk zijn voor bijen en andere insecten. Na de bloei ontwikkelt de Ribes glimmende zwarte bessen in grote trossen. De struik houdt van direct zonlicht.
  • Agapanthus ‘Double Diamond’ is een dubbelbloemige een compacte Afrikaanse Lelie soort. De soort word niet hoger dan 20 cm hoog wat het een uitermate geschikt product maakt voor kleinere tuinen of binnentuinen. De bloemen bevatten veel nectar wat de bezoeken van vlinders, bijen en vogels vergroot.

Follow us on

Instagram