Fargesia ‘Moontears’® Boobux – een bamboe die groeit als een buxusbol

|Tips

Fargesia ‘Moontears’ Boobux is een groenblijvende bamboe die zeer goed gesnoeid kan worden. Dat komt omdat de plant daarna weer gemakkelijk vertakt en goed doorgroeit. Het is een sterke en gezonde bamboe soort. Door de compacte vorm is de plant geschikt voor het creëren van hagen en vormsnoei. Ook als bodembedekker kan hij uitstekend worden aangeplant. Het is een goede vervanger voor buxushagen die vaak afsterven door buxusmot. Daarnaast is de Fargesia Moontears veelzijdig, hij verdraagt elke standplaats en is goed winterhard.

Waar te planten? 

Plantenbak

Het is goed mogelijk om de Fargesia Moontears in een bak of pot te zetten. Deze bak of pot moet dan wel van een stevig materiaal zijn, want de wortels van een bamboe moet je niet onderschatten.

Een goede afwatering is heel belangrijk. De Fargesia Moontears houdt van vocht maar niet van natte voeten. Als de grond in de bak te nat wordt zullen de wortels gaan verstikken en kan de plant doodgaan. Zorg er dus altijd voor dat onder in de pot of bak een aantal gaten zit waardoor het overtollige water weg kan lopen. Het is handig om een laag kleikorrels in de bak of pot te strooien, zodat het water gemakkelijker weg kan stromen en de gaten in de pot kan bereiken.

Haagvorming

De bamboe is zeker geschikt als haag. Ideaal om een afscheiding te creëren in de tuin voor privacy, maar ook voor het aanbrengen van leuke speelse elementen in de tuin en voor een groene sfeer. Als je de bamboe aanplant als haag adviseren we een plantafstand van ongeveer 30 tot 40 cm.

Je kan de Fargesia Moontears ook gebruiken als bodembedekker. We adviseren dan 4 planten per vierkante meter. Om de bamboe in de juiste vorm te houden is het belangrijk om deze regelmatig bij te snoeien.

De bamboe verdraagt ​​zonnige, halfschaduwrijke en zelfs schaduwrijke plaatsen. Het belangrijkste is dat de grond humusrijk, doorlatend en niet drassig is. Verder heeft de Fargesia niet veel eisen! Hij is zelfs winterhard tot wel -25 graden.

 

Snoeien 

Dit vrij nieuwe ras is perfect voor vormsnoei vanwege het enorm dichte blad. Of het nu kubus, kegel of piramide is, het kan allemaal met de Moontears bamboe. Hele hagen in bijzondere vormen zijn nu ook mogelijk met het goed snoeien van deze bamboe. De uiteindelijke hoogte van de Moontears is ongeveer 2 meter. De ideale hoogte voor vormsnoei ligt tussen de 40 en 100 cm. Het dichte blad moet iets vaker worden gesnoeid dan gewone haagplanten om in vorm te blijven.

Snoeien kan door de uitlopers weg te knippen met het gebruik van een heggenschaar. Het wordt aangeraden om te snoeien tussen juni en augustus.

Zoals alle Fargesia soorten is deze bamboe niet woekerend!

Verzorging

Bamboe houdt niet van droogte. Zorg dus wanneer het een wat drogere periode is dat je de bamboe genoeg water geeft. Wanneer de bamboe dorst heeft kun je dat zien, het blad wordt geel en krult op.

Net als elke plant heeft ook de bamboe voeding nodig. Met een beetje mest heeft de plant het beter naar zijn zin en kleurt het blad mooi donkergroen. Ons advies is om je bamboe twee of drie keer per jaar te bemesten: in maart, juni en eventueel op schrale grond ook in augustus. De bamboe doet het prima met dezelfde meststof als die voor het gazon.

 

 

Follow us on

Instagram