Natuurlijke tuin – een privé stukje natuur

|Inspiratie

Een natuurlijke tuin is er een waar moeder natuur helemaal haar gang kan gaan. Toch heb jij nog iets te zeggen over je tuin bij de aanleg. Wil je een natuurlijke en inheemse tuin? Moet deze rijk bloeien? Wil je fruit kunnen plukken uit eigen tuin om jam te maken? Of wil je een echte vlinder en bijen tuin? Dit kan allemaal bij elkaar komen in een natuurlijke tuin. Ondanks dat de tuin beheert word door moeder natuur heb jij als eigenaar nog veel te zeggen over wat er terug te vinden is! Daarom bespreken we hoe je samen met de vrije natuur kan genieten.

Afscheiding

Ook in een natuurlijke tuin moet de natuur gescheiden worden van elkaar. Tenzij je buren mee willen doen met jouw privé natuurgebied natuurlijk! We kunnen ons voorstellen dat de meeste buren toch kiezen voor een eigen tuin. Wees daarom bewust dat je je tuin goed moet afscheiden in de natuurlijk stijl om de inheemse sfeer te bewaren. Gebruik natuurlijke materialen voor de erfafscheiding zoals een rommelige stenen muur of een houten schutting, welke volledig beklommen wordt met je favoriete klimplanten.

Natuurlijke bestrating

Met een kopje koffie door jouw privé stukje natuur lopen? Klinkt voor ons als een fantastisch begin van een rustig weekend. In een natuurlijke tuin is het belangrijk om leuke paadjes door je tuin te maken zodat je ultiem kan genieten van de tuin zonder bang te zijn de planten kapot te stampen. Kies voor bestrating met natuurlijke vormen. Geen symmetrische vormen of grote tegels maar een kronkelpad van grind of houtsnippers passen perfect in jouw natuurlijke tuin. Wil geen grind of houtsnippers gebruiken dan raden wij aan om stapstenen te plaatsen. Deze stenen passen niet alleen in de natuurlijke vorm van de tuin maar is ook leuk voor kinderen om op te hinkelen.

De bloemetjes en de bijtjes

In een natuurlijke tuin kunnen de dieren niet ontbreken. In de natuur komen de dieren af op verschillende soorten beplanting. Afhankelijk van wat je wil aantrekken in de tuin kan je de beplanting kiezen. Elk soort diertje vind namelijk weer een ander plantje leuk. De struiken met bessen zijn aantrekkelijk voor veel vogels. Door vogelhuisjes te plaatsen gaan vogels sneller jouw tuin als hun natuurlijke habitat zien. Ruim je tuin ook niet te vaak op, dit doen vogels voor je. Hier bouwen de vogels hun scharrel- en schuilplekjes van!

Bijen vinden nectar en stuifmeel erg lekker, hier halen ze energie en voedingstoffen uit. Elke soort bij vindt weer andere soort stuifmeel lekker. Om bijen blij te maken heb je dus verschillende soorten bloemenfamilies nodig. Daarnaast trek je de bijen het meest aan door lang doorbloeiende planten in de tuin te plaatsen. Naast het voedsel zo toegankelijk mogelijk te maken voor de bijen kan je zo ook aantrekken door nestelplekken. Er zijn bijen die holletjes in de grond graven en bijen die graag in dode takjes kruipen. Door de natuur zijn werk te laten doen en niet teveel op te ruimen zorg je ervoor dat de bijen écht een onderdeel worden van je tuin. Dit kan je altijd extra stimuleren door een bijenhotel te plaatsen.

Net als bij mensen, verschillen de smaken van de vlinders per individu. Door verschillende soorten doorbloeiende planten in de tuin te plaatsen beloont de natuur je met een tuin vol vlinders. Voor vlinders gelden ongeveer dezelfde regels als voor de bijen. Toch hebben vlinders voorkeur voor paarse, blauwe en gele bloemen. Voor een echte vlindertuin kunnen deze kleuren niet ontbreken. Door de planten in hoogtes met elkaar te variëren kunnen vlinders zich goed oriënteren over hun omgeving. De beste vlindertuinen hebben ook voedsel voor rupsen. Rupsen zijn erg kieskeurig en willen het liefst maar een paar soorten waardplanten eten. Haal de brandnetels niet meteen uit je tuin, dit is een van de favoriete planten waar rupsen super snel van groeien!

Water

Je natuurlijke tuin kan niet zonder dieren maar dieren kunnen niet zonder water. Zorg ervoor dat er makkelijk toegang is tot water. Daarnaast verrijk je je natuurlijke uitstraling met water in de tuin. Het verzorgen van waterelementen in de tuin is niet alleen voor grote tuinen bedoeld. Een kleine natuurlijke tuin kan ook met water worden voorzien.

Natuurvijver

Bij grotere tuinen raden wij aan om te werken met een natuurvijver. Een natuurvijver zorgt voor nog meer leven in jouw tuin. Door water in je tuin krijg je niet alleen vissen, de amfibieën zullen je ook ontzettend dankbaar zijn. Grote insecten soorten hebben water nodig om zich voort te kunnen planten. Wil je libellen in je tuin? Dan is een natuurvijver een goed idee. Het verschil tussen natuurvijvers en andere vijver soorten is het verschil in grootte. Tijdens het aanleggen van deze vijver moet je rekening houden met een minimale diepte van 90 cm in verband met het schommelende grondwaterpeil. Bij natuurvijvers is het grondwater erg bepalend voor de aanleg. Controleer daarom altijd de kwaliteit en het grondwaterpeil. Grondwater is in elke tuin anders, soms moet je meters graven voordat het grondwater omhoog komt. Daarnaast zit er ook veel roest in grondwater. Dit kan je neutraliseren door zuurstofplanten. Wanneer de kleine waterdieren jouw natuurvijver ontdekken zullen ze zich erin gaan nestelen. Deze kleine dieren werken mee om je water schoon van roest te houden. Als gevolg zullen er meerdere dieren leven in jouw stukje privé natuur.

Kleine water elementen

Niet elke tuin is groot genoeg voor een natuurvijver. Toch kan je veel verschillende waterelementen verwerken in je natuurlijke tuin. Gebruik kleine waterschalen gemaakt van natuurlijke stenen voor vogels of maak een kleine en oppervlakkige vijver. Deze kan je extra sierlijk maken door een oude vaas te gebruiken. Plaats deze op de plek met watertoevoer aan je vijver. Door de oude vaas te gebruiken voor een waterval krijg je een rustiek effect in je tuin. Hier kan je creatief in blijven! Vind je een oudere vaas niet passen bij de tuin? Stapel dan wat natuurstenen over de watertoevoer. Gebruik in deze stijl altijd natuurlijke producten bij het versieren van je bewatering. Kleine vijvers en waterelementen trekken amfibieën minder als een echte natuurvijver. Toch kan je het bezoek van libellen, kikkers en andere dieren zeker verwachten.

Regenton

In de afgelopen jaren is de regenton steeds populairder geworden. Wij van Perfect Garden zijn ook fan! Het water in onze leidingen is erg schoon, wat voor ons erg fijn is. Zo kan je het water direct uit de kraan drinken. Jouw tuin heeft het schone water niet nodig. De beplanting in de tuin geniet meer van het regenwater dan van leidingwater. In leidingwater zit namelijk kalk wat voor veel beplanting niet proeft als een lekkere limonade. Bewatering zonder kalk zorgt daarnaast ook voor een betere opname van meststoffen.

Een regenton is niet alleen goed voor jouw portemonnee. Ook zorgt dit voor minder stress tijdens de extreme weeromstandigheden welke de afgelopen jaren steeds vaker voorkomen. Tijdens langere periode van droogte kan je op een milieuvriendelijke manier jouw tuin water geven. We kennen in Nederland ook wateroverlast door extreme regenbuien. Door een regenton in je tuin bouw je een buffer op. Zo kan het water in de grond opgenomen worden terwijl het overtollige regenwater opgevangen wordt in de regenton. Zo kan je het water op een later moment gebruiken én voorkom je waterschade aan je tuin. Het Nederlandse weer kan soms onvoorspelbaar zijn en meer regenwater geven dan dat je op kan vangen met een regenton. Koop hierom een volautomatische regenton welke automatisch de toevoer van water afsluit wanneer de regenton vol zit. Heb je al een regenton staan? Gebruik dan een overloopstuk. Dit is een slang die je kan aansluiten op de bovenkant van je regenton. Wanneer de ton te vol raakt stroomt het water via de slang naar de door jou aangewezen plek.

Super groen

De natuurlijke tuin is een plek waar de natuur de vrije loop kan gaan. Jouw tuin is niet zomaar groen maar super groen! Het creëren van je eigen stuk vrije natuur kan in elke tuin onafhankelijk van de grootte. Tijdens het kiezen van beplanting in je natuurlijke tuin kan je je helemaal uitleven. Alles mag én alles kan. Ligt er al een grasveld of was je van plan een grasveld aan te leggen? Maak hier dan een bloemenweide van. Gebruik een mengsel van bloemenzaden om hier een vrolijk bloeiende verrassing te laten groeien. Daarnaast is een bloemenweide onderhoudsvriendelijker dan een grasveld.

Elke soort groen is welkom in een natuurlijke tuin. De meeste mensen kiezen voor de meest inheemse soorten omdat deze het sterkst blijven in de omgeving. Toch kan je tegenwoordig veel niet inheemse beplanting kopen welke sterk zijn opgekweekt. Dat betekent dat de telers jaren lang hebben gewerkt aan de plant om deze zo goed mogelijk te maken voor ons klimaat.

Zorg voor zoveel mogelijk variatie en deel dit in aan de hand van je eigen voorkeur. Let er wel altijd op dat hetgeen wat je plant daadwerkelijk op de beste plek staat om te groeien. Zorg ervoor dat je goed weet wat de zonnige plekjes zijn in jouw tuin. Plant vervolgens daar de planten die de zon het meest nodig hebben. Door de indeling te baseren op de meest positieve werking van het klimaat heb je weinig tot geen omkijken naar de beplanting. Zo haal je het meest uit je tuin zonder dit onderhoud intensief te maken. De natuur zal zich ontplooien op de meest aannemelijke plek en jij kan hiervan genieten!

Om de keuze makkelijker te maken hebben we alvast een aantal producten uit het Perfect Garden assortiment op een rijtje gezet. Met deze beplanting weet je zeker dat je de landelijke sfeer laat wederkeren in jouw tuin. Deze planten trekken bovendien  de aandacht van bijen, vlinders en bijen wat zorgt voor extra biodiversiteit om je heen.

  • Lonicera henryi ‘Copper Beauty’ is een bladbehoudende en bij zachte winters ook wintergroene kamperfoelie. De geelwitte bloemen zijn echte bij trekkers, dit heeft niet alleen te maken met de mooie kleur van de bloemen. De Copper Beauty staat bekend om de zoete geur die de plant verspreid. De geur is in de avond het sterkst, nog een reden om je dag in jouw tuin af te sluiten!
  • Parthenocissus Henryana wordt ook wel een wilde wingerd genoemd. Het is een kleurrijke klimmer met handvormige groene bladeren. De zilverkleurige nerf in het blad word in het najaar rood! Deze handige klimmer word maximaal 4 meter hoog en zuigt zichzelf vast aan gladde oppervlaktes wat perfect is als versiering van je gevel.
  • Pyracantha coccinea ‘Red Star’ is een vuurdoorn welke minder doornen ontwikkelt dan andere Pyracantha soorten. In juni bloeit Red Star met witte bloemen en in augustus verschijnen er groene bessen. De groene bessen worden gedurende September rood. Daarnaast is de plant wintergroen en trekken de bessen allerlei vogels naar je tuin!
  • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een populaire bladverliezende grassoort met een compacte groei. De bladeren zijn smal, lineair en groen tot donkergroen. Ook dit siergras is winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind én luchtvervuiling. De pluimen kan je als snijbloemen gebruiken en in een vaas in je huis zetten.
  • Rubus idaeus ‘Naschmich’® is een doornloze herfstframboos. In juli en augustus is de Rubus pluk rijp en kan jij samen met je gezin uit jullie tuin genieten van de grote vruchten. De frambozen worden groter dan je gewend bent en zijn donkerrood met een zoetzure smaak. Deze herfstframboos is zelf bestuivend, trekt bijen en hommels en word door ons op een biologische manier gekweekt. Dat betekent dat er uitsluitend is gewerkt met plantaardige en dierlijke materialen bij het telen van de Rubus.
  • Wisteria sinensis ‘Prolific’ is beter bekend als blauwe regen. Deze klimplant geeft lange blauwpaarse bloemtrossen welke massaal verschijnen in mei en juni. Blauwe regen kan soms nog in september een nabloei geven. De Wisteria groeit snel en richting de zon. Plaats je Wisteria daarom ook altijd in de zon dan kan het tot wel 10 meter hoog worden!

Follow us on

Instagram