Kindvriendelijke tuin – voor de kleine natuurliefhebbers!

|Inspiratie

Een kindvriendelijke tuin is een tuin waar zowel jij als je kind(eren) kunnen genieten. We snappen dat jij meer voelt bij een leuke zitplek in de zon terwijl je kinderen juist opzoek zijn naar een verstop- of speelplek. En hoe zit het met veiligheid? Kunnen jouw kinderen veilig de tuin in? Afhankelijk van de behoeftes van je gezin zal je dit moeten indelen bij het aanleggen van je tuin. Wij hebben de beste tuintips ontwikkeld voor een kindvriendelijke tuin waar iedereen blij van wordt.

Creatief indelen

Creatief indelen van je tuin kan soms wat lastig zijn. Je wilt een samenhangend geheel creëren waar een moment van rust en gezelligheid kan worden gevonden, maar ook een veilige speelplek voor je kinderen.

Creatief indelen doe je door goed na te denken welke tuinstijl je wilt. Onafhankelijk van de stijl kies je daarna onderdelen welke niet mogen missen in de tuin. Denk hierbij aan een leuke zit en eet plek in of uit de zon, speelruimte, verstopplekken of misschien een eigen moestuin! Bij het indelen van deze elementen in je tuin is het belangrijk om een natuurlijke flow te creëren. Een leuk zithoekje in de zon omringd door borders met groen kunnen natuurlijk ook een fantastische ‘home base’ voor verstoppertje zijn.

Flexibele indeling

Als je een kleinere tuin hebt is het goed om je zit plek flexibel te maken. Kies voor een kleine tafel welke uitgeschoven kan worden. Zo maak je van je zitplek een eetplek zonder de dagelijkse speelruimte van de kinderen af te pakken. Door de ruimte flexibel te gebruiken kan je ook meerdere elementen kwijt die niet het hele jaar in je tuin blijven staan. Zo kan je in de zomer een zwembadje kwijt! Natuurlijk kunnen de speelplekken van je kinderen flexibel ingedeeld worden. Denk hierbij aan een veranda waar een schommel aan hangt. Een verharde bedekking voor de ingegraven trampoline of een zandbak die ook kan dienen als terras!

Valveiligheid in je tuin

Je tuin moet een leuke plek zijn waar je kinderen vrijuit kunnen spelen zonder dat jij je zorgen hoeft te maken! Een gazon waar het speelgoed van de kinderen op staat is een leuk idee. Ben je de grasvlekken zat of ga je voor een andere stijl in je tuin? Gebruik zachte tegels of houtsnippers als val dempende oplossing . Natuurlijk moet je je kinderen altijd in de gaten houden en weet jij wat het beste voor ze is.

De kleine tuinman

Maak het jezelf makkelijker door je kinderen te laten helpen bij het aanleggen van de tuin. We snappen dat je je peuter niet de tegels laat leggen, dat is niet de bedoeling! Zorg ervoor dat je druktemaker(s) meekrijgt wat er gebeurd. Vooral bij het verzorgen van de beplanting kan geholpen worden. De jonge leerling bouwt hierdoor belangrijke vaardigheden op zoals vriendelijkheid en verantwoordelijkheidsgevoel. Door een kleine moestuin met klein fruit te plaatsen samen met je kind(eren) leer je ze niet alleen over tuinieren maar ook over het belang van geduld. Door het geduld van je kind te trainen zal dit een positieve uitwerking kunnen hebben op school. Wanneer je kind zijn geduld ontwikkeld kan hij of zij rustiger blijven onder spannende situaties als een toets. Bovenal: hoe leuk is het om samen met je kinderen eigen jam te maken van het fruit dat jullie hebben geteeld.

Veilig groen

Je tuin beplanten zonder dat dit gevaarlijk is voor je kind en andersom is geen uitdaging. Hiervoor gelden twee regels. Kies sterke planten en let op giftige planten. Door sterke planten te gebruiken heb je er zelf weinig omkijken naar waardoor je meer tijd overhoudt om met je kinderen vrijuit te genieten van je tuin. Ook hoef je je geen zorgen te maken dat je kind(eren) tijdens het spelen de beplanting beschadigen. Giftige beplanting in een tuin met kinderen kan voor gevaarlijke situaties zorgen. Let er dus op dat je geen giftige planten plaatst in je tuin. Wil je dit wel doen? Gebruik dan hoge borders en plantenbakken of maak ze onbereikbaar door er andere planten omheen te plaatsen. Binnen ons assortiment geven we altijd aan of een plant giftig is in de specificaties.

Maak je kindvriendelijke tuin af met sterk groen. Een lege schutting laten begroeien met klimplanten geeft al snel sfeer. Ook kan een begroeide schutting achterin je tuin voor meer privacy zorgen en lijkt je tuin optisch groter! Borders met beplanting zorgen ervoor dat kinderen minder snel over je planten heen rennen. Door bij- en/of vlindervriendelijke beplanting te gebruiken laat je je kinderen ook nog meer leren over de natuur!

Om je een stukje op weg te helpen hebben we een aantal planten welke perfect bij een kindvriendelijke tuin passen op een rijtje gezet. Zo kan je een wat inspiratie op doen voordat je aan de slag gaat met je eigen tuin.

  • Vitis ‘Lakemount’ (Geënt) is een witte pitloze druif. Net als een echte kindertuin is deze plantsoort ook erg flexibel. De vruchten zijn namelijk heerlijk om van de klimmer af te plukken en op eten maar zijn ook geschikt als jam-. sap- of wijndruiven. De vruchten zijn groengeel van kleur, sappig en zoet. De Vitis is een zonaanbidder en groeit en rijpt het beste op een warme plek in jouw tuin.
  • Miscanthus sinensis ‘Gracilimus’ wordt in Nederland ook wel de prachtriet genoemd. Het is een sporadische bloeier van augustus tot oktober met koperkleurige bloempluimen. Deze Miscanthus soort is niet alleen goed winterhard maar ook droogtetolerant en verdraagt zeewind en luchtvervuiling. Daarnaast dient dit soort met zijn bossige groeivorm goed als verstopplek.
  • Pennisetum alopecuroides ‘Hameln’ is een populaire bladverliezende grassoort met een compacte groei. De bladeren zijn smal, lineair en groen tot donkergroen. Ook dit siergras is winterhard, droogtetolerant, verdraagt zeewind én luchtvervuiling. De pluimen kan je als snijbloemen gebruiken en in een vaas in je huis zetten.
  • Hydrangea Petiolaris is al jarenlang een van de populairste klimplanten. De klimhortensia is erg makkelijk in onderhoud en doet het ook goed in de schaduw. Daarnaast heeft deze klimmer hechtende wortels aan de takken waardoor het weinig hulp of ondersteuning nodig heeft. We kunnen wel concluderen dat de Hydrangea weinig onderhoud nodig heeft, dat zorgt ervoor dat jij meer kan genieten van je tuin met je gehele gezin!
  • Rubus Navaho® Summerlong® is een productieve bramenstruik. De Rubus groeit robuust omhoog waarbij de takken minder lang worden. Hierdoor is de braam steviger, handig als een van de kinderen er tegen aanstoten. De bramenstruik houd van een zonnig plekje en heeft een lange oogstperiode.
  • Fargesia Rufa is een compact blijvende bamboe soort. In tegenstelling tot andere bamboe soorten woekert de Rufa niet. De Fargesia is daarnaast ook winterhard en geeft met de lichtgroene glanzende bladeren sfeer in jouw tuin. Door de bamboe af en toe snoeien zal deze voller groeien en compact blijven.

Follow us on

Instagram