Clematis snoeien

|Tips

Als je de clematis gaat snoeien is het goed om te weten welk soort clematis je hebt. Niet elke clematis wordt namelijk op dezelfde wijze gesnoeid. Om het optimale snoei resultaat te bereiken is het handig om de clematis te onderverdelen in drie snoeigroepen.

Snoeigroep één –  voorjaarsbloeiende clematis

Planten die het best volgens deze methode worden gesnoeid, bloeien normaal gesproken vroeg in het seizoen met korte stelen van de groei van het vorige seizoen. Typische clematissen die hier onder vallen zijn alle soorten: Armandii, Montana, Alpina en Macropetala.

Het is misschien niet nodig om deze te snoeien, maar als snoeien nodig is, kun je deze het beste NA de bloei snoeien. Dat is in het late voorjaar/begin zomer. Als je de groei van planten wilt maximaliseren, kun je het beste alleen zwakke en beschadigde groei verwijderen. Als het doel is om de plant in bedwang te houden, kan deze worden teruggesnoeid of ingekort, maar het is het beste om relatief jonge groei te laten zitten (bijv. stengels van het vorige of huidige seizoen), omdat deze nodig zijn om nieuwe groei te genereren.

Snoeigroep twee – (vroeg)zomerbloeiende clematis

Planten die het best volgens deze methode worden gesnoeid, hebben enkele oude stengels nodig die overwinterd zijn van het vorige seizoen om bloem te geven.Veel van de traditionele vroegbloeiende grootbloemige (& dubbelbloemige) clematis vallen binnen deze groep, waaronder traditionele variëteiten zoals:

Clematis Dr Ruppel – Clematis Hania – Clematis Miss Bateman – Clematis Multi Blue – Clematis Nelly Moser – Clematis Niobe – Clematis Piilu – Clematis Pink Fantasy – Clematis The President – Clematis Tudor – Clematis Westerplatte

In de late winter / vroege lente de wilde groei opruimen door dode of zwakke stengels te verwijderen door ze af te knippen tot net boven een sterk paar bladokselknoppen. Meestal varieert de hoogte van deze soorten na snoei van 80 cm – 1,2 meter.

Het wordt aanbevolen om de hoogte van het snoeien iets te spreiden en zo een deel van de stengels (zeg twee of drie) te snoeien tot op 30-60 cm van het grondniveau – dit zal de verse groei aan de basis van de plant stimuleren.

Clematis soorten uit de groep ‘UP-Climbers Clematis Our Choice dubbelbloemig’ assortiment die het beste gesnoeid kunnen worden volgens groep twee methode zijn:

Clematis Josephine – Clematis Diamantina – Clematis Chrystal Fountain – Clematis Florida Alba Plena – Clematis Florida Sieboldii – Clematis ‘Cassis’ -Clematis ‘Avant-garde’ – Clematis ‘Taiga’ – Clematis ‘Kokonoe’ – Clematis ‘Manju’ – Clematis ‘Charmain’

Snoei groep drie – (na)zomerbloeiende clematis

Planten die het best met deze techniek worden gesnoeid, zullen gemakkelijk bloemen produceren van de stengels van het huidige seizoen. Clematissen die binnen deze groep vallen, zijn onder meer traditionele zomerbloeiende soorten zoals:

Clematis jackmanii – Clematis Hagley Hybrid – Clematis Rouge Cardinal – Clematis Star of India – Clematis Ville de Lyon – Clematis Warszawska Nike

*evenals alle soorten van de groep viticella en integrifolia.

In de late winter/vroege lente snoei je eenvoudig alle stengels van de plant tot op 20-30 cm van het grondniveau. De plant gaat daarna vanzelf weer uitlopen.

Er zijn een aantal clematis soorten die gesnoeid kunnen worden door zowel de methode van snoeigroep twee als drie. Dit zijn de ‘Our Choice’ clematis soorten zoals clematis: Bernadine, Corinne, Giselle, Juliane, Nubia, Olympia, Parisienne boulevard, Samaritan Jo, Sarah Elizabeth, Tranquilite, Vicky en Yuan. We raden aan om de techniek te gebruiken van snoeigroep drie, omdat dit de eenvoudigste en meest probleemloze methode is.

Follow us on

Instagram